Cum sa faci bani … online sau offline
Ghid practic pentru cei mai interesati!
Tot mai mult, in ultimul timp, aud fraze, de fapt exclamari, de genul: “Am nevoie de bani!”, “Vreau sa fac bani!”, “nu mai stiu cum sa fac bani”, bani, bani, si iar bani. Pe internet exista sute de site-uri care “te invata” cum sa faci bani, ba de acasa, ba online, ba cum sa faci sa iti deschizi propria ta afacere.
Vazand ca din ce in ce mai multa lume cauta metode de a face bani m-am gandit sa scriu si eu cate ceva pe aceasta controversata tema.
In primul rand o sa tratez ceea ce exista in acest moment, cam peste tot unde cautati, si aici ma refer la online-ul romanesc cat si cel strain. Se gasesc metode de a face bani dand click-uri pe diferite reclame care sunt postate pe unul din milioanele de site-uri de profil, sub denumirea de paid-to-click sau PTC. Aceste site-uri au avut mare succes de la sfarsitul anilor 90 pana in anii 2000, cand chiar erau destule site-uri care chiar plateau pentru aceasta “munca ingrata” de a sta si a falsifica de fapt numarul de vizionari ale diferitelor site-uri care plateau reclama, poate poate cineva din cei care dau click va fi interesat de ce exista acolo. Revenind in prezent, aceste site-uri sunt foarte multe, si pe cat de multe pe atat de putine sunt cele care platesc utilizatorul lor. Stiu ca sunt foarte atractive, unele oferind pana la 1 dolar american per click si suma minima pe care poti sa o soliciti in contul tau bancar e undeva sus de tot, uneori 10-15 mii USD, alteori chiar 1 milion USD, altele fiind ceva mai subtile, cu castiguri de sub un cent per click si suma minima de retras de la ei fiind 5-10 dolari. In realitate se ajunge foarte greu la acea suma minima de plata, si sunt si mai putini aceia care ii si primesc. Pe acelasi principiu a aparut un concept de paid-to-read, bazat pe e-mail-uri. Acela fiind ceva mai complicat nu prea a avut succes, cel putin la utilizatorii de internet din Romania. Metode de a face bani din recomandarea in sistem multi-level-marketing fiind in floare pe aceste site-uri. Acum, din cunostiintele mele, sunt foarte putine site-uri de profil, le numar pe degetele de la o mana, pe care merita sa iti mai petreci ocazional 10 minute din timpul tau, in conditiile in care nu ai nimic mai bun de facut.
Alta metoda este cea prin care esti platit sa completezi diferite formulare si iti dai cu buna stiinta o adresa de e-mail pe care, poti fi sigur ca vei fi bombardat cu mesaje nesolicitate de tine de la diferite persoane su companii, autohtone sau nu, in ideea in care poate, poate o sa cumperi ceva de la ei.
Pentru detinatorii de site-uri sub orice forma (blog-uri, forumuri, magazine online, s.a.m.d) banii sunt ceva mai usor de obtinut. Si aici sunt destui parteneri care sa te ajute, principalul fiind chiar un departament al celebrului “goagal”. De fapt tu postezi pe site-ul tau reclama sugerata de acesti parteneri, iar in momentul in care un vizitator se gandeste sa dea un click pe unul din link-urile din reclama afisata, tu incasezi in contul tau o suma de bani. Bineinteles ca si la acesti parteneri sunt anumite reguli, si sume minime pe care sa le retragi inspre contul tau personal, dar in cele mai multe cazuri, merita.
O alta metoda de a face bani online este comertul electronic, fie vinzi un produs pe care il faci tu cu manuta ta, sau faci o revanzare, fie pur si simplu folosesti un program de afiliere de la un brand cunoscut si investitia ta este doar intr-un nume de domeniu si un host, asta in cazul in care nu iti gasesti gazduirea gratuita. In orice caz si acest comert electronic poate fi imbinat cu ceea ce am spus mai sus, si anume afisarea de reclama.
Alte site-uri incurajeaza ideea de afacere propie, care in fiecare dintre noi, pana la urma, atinge si stimuleaza ego-ul si ideea de a fi tu singur fara sefi, fara prea mult stres si tot ce reiese din continuarea acestei idei. De fapt nu toti oamenii sunt construiti sa fie antreprenori, iar pentru unii este chiar imposibil, motiv pentru care reusesc numai cei care isi doresc foarte mult si au o determinare mare.
Aceste site-uri contin cateva idei, in principiu de bun simt, care daca va chinuiti putin si chiar vreti sa demarati propria afacere sunt aproape inutile, gasindu-va voi insiva o idee originala care sa functioneze. Bineinteles ca sunt si acele site-uri de pe care iti cumperi ideea de afaceri, nu o iei pur si simplu cu titlu gratuit. De pe aceste site-uri primesti un CD cu descrierea ceva mai detaliata a acelei idei si etapele majore pe care trebuie sa le parcurgi pentru a reusi. Aceste CD-uri nu spun ca sunt fara substanta dar nici foarte multa informatie nu se obtine. E mai degraba o incercare de a te face sa constientizezi ce ai de facut, timpul pe care il vei aloca si la ce riscuri principale te supui.
Acum asa cum zicea un prieten de-al meu “ce se obtine cu titlu gratuit nu are valoare“. Am stat si m-am gandit destul de mult la ceea ce mi-a spus el, si am ajuns la concluzia ca, cel putin in ceea ce priveste mediul online, are foarte mare dreptate. Este evident faptul ca fraza nu se limiteaza doar la acest fapt, dar asupra lui ne concentram in acest articol.
Pana la urma daca ne gandim si analizam, nici informatia pe care o dau eu prin intermediul articolului nu este chiar gratuita. Ca tu sa poti citi articolul mi-ai accesat pagina si drept urmare am si eu ceva de castigat de pe urma acestui lucru, si anume vizitatori. Deviind de la subiect, am sa va spun un secret, atat de bine ascuns, incat este la vedere, si anume ca pentru a putea avea un site considerat competent, si sa aiba o anumita rezonanta in piata online, trebuie sa aiba vizitatori. Cheia, de fapt, e tot in consumator.
Revenind la subiectul in cauza, spuneam ca ceea ce e cu titlu gratuit nu are valoare din pozitia in care nu poti avea acces la resurse, si nu poti realiza un lucru fara a oferi ceva in schimb. In unele cazuri este vorba de bani, in altele de timp si in altele, de ambele.
Mergand pe ideea ca majoritatea care veti citi acest articol si ati ajuns pana aici chiar vreti sa faceti bani prin diferite mijloace, am sa spun urmatoarele: De cati bani ai nevoie? si aici ma refer la cati efectiv, 100 de lei, 1000 de lei, un milion de euro, cat anume, exact. Ce esti dispus sa faci pentru a obtine acesti bani? Exact pana unde esti dispus sa mergi, sa te fortezi, sa iti depasesti orice limita, pentru a-i obtine? La ce esti dispus sa renunti? Ce sacrificii esti dispus sa faci pentru a-ti atinge scopul? Pentru ce ai nevoie de suma de bani pe care ti-ai propus sa o realizezi? In cat timp vrei ca obiectivul tau sa se realizeze? Obiectivul tau este realizabil in lumea materiala, sau este doar o fantezie?
Dupa ce ai citit aceste intrebari, crezand ca tot eu iti voi raspunde, te rog sa le mai citesti inca o data cu atentie si de data asta sa iti notezi pe o foaie de hartie raspunsurile la intrebarile de mai sus. Dupa ce ai raspuns la intrebari, intoarce pagina si, in continuare, mai raspunde o data la intrebarile de mai sus. La final uita-te atent la ceea ce ai raspuns prima data si compara raspunsurile pe care le-ai dat a doua oara.
Unii vor sesiza diferente, altii vor sesiza asemanari, altii nu vor sesiza nimic. Indiferent din care categorie faci parte, este foarte bine. Cel putin ai realizat primii pasi inspre a-ti castiga acei bani, sau in a-ti atinge scopul dorit.
Dupa ce ai terminat de meditat asupra a ceea ce mai ai de imbunatatit la tine, la limitarile tale, la credintele si convingerile tale care te ajuta sau nu, gandeste-te la ce etape ai de parcurs pentru a-ti realiza obiectivul.
Nu ezita, pune-le pe hartie in ce oridine iti trec prin cap, fara a aplica nici un rationament logic. Acum e un moment la fel de bun ca oricare altul sa scrii ce ai de scris fara retineri. Dupa ce ai terminat de insiruit, analizeaza-le, vezi ce e bun si ce nu si alcatuieste-ti un “plan de atac”, unii il numesc plan de afaceri dar eu merg pe o varianta mai modesta. E suficient sa stii ce obiectiv ai, sa iti fie foarte clar, si sa stii ce ai de facut pentru a ajunge acolo, si, nu in ultimul rand, in cat timp vei ajunge sa iti atingi obiectivul.
Probabil etapa cea mai dificila din toate va fi sa actionezi inspre obiectivul tau. Stii cum sa incepi, stii unde trebuie sa ajungi, stii cum sa ajungi, dar parca totusi ceva lipseste. Daca nu lipseste, nu stiu de ce nu te-ai apucat inca si mai citesti articolul meu! A! mai e ceva pe aici care sa te intereseze.
Veriga lipsa din lant se numeste motivatia. Acum e un moment bun sa te intrebi cat de important este pentru tine sa iti atingi acest obiectiv la care te-ai gandit. Gandeste-te ce efect ar avea asupra ta si a celor din jurul tau, familie, prieteni, cunostiinte, daca ti-ai fi indeplinit obiectivul. De exemplu sa luam situatia in care tu ai fi presedintele Romaniei; familia ta te-ar respecta, prietenii tai apropiati te-ar aprecia, in schimb nu ai mai avea timpul pe care il aveai inainte sa ti-l petreci cu ei. Cunostintele tale te-ar invidia si ar aparea tot felul de discutii si tensiuni, in final – raceala si dispret. Si cu toate astea tu ai fi un om “realizat”.
Apoi gandeste-te ce impact ar avea asupra ta, asupra familiei tale, asupra prietenilor si cunostintelor tale daca nu ai reusi sa iti atingi obiectivul, sau nici macar nu vei incepe. Daca te ajuta, si sigur te va ajuta, noteaza-ti si aceste lucruri.
Cantareste foarte bine obiectivul tau si pasii pana la acesta, si indiferent ce hotarare vei lua aminteste-ti ca orice decizie vei lua este cea mai buna decizie pentru tine la momentul respectiv.
Dragos T.
Greu cu motivatia asta …Si cand o ai , greu cu rabdarea , sa apuci sa vezi treaba facuta … Cei mai multi renunta exact cand mai sunt de facut doar cativa pasi …
Asa este. Am convingerea ca motivatia este direct proportionala cu gradul de necesitate a satisfacerii unei nevoi. Astfel, cu cat te impinge nevoia mai tare, cu atat vei fi motivat mai mult. Cand scriu nevoie nu ma refer neaparat la lipsa a ceva ci si la dorinta de a obtine ceva anume. In cele din urma concluzia e una: daca iti doresti suficient de tare si obiectivul tau este SMARTER, vei reusi.